ProvenceDesign

Így váltsd át a színkódokat! – RGB, CMYK, Pantone, RAL

Előfordul, hogy egy adott munka elkészül X színmódban, de szükség lenne rá Y és Z színmódban is. Bejegyzésünkben a színek, színmódok konvertálásához hozunk segítséget.

A színek alapvető fontosságúak, design munkáink legfőbb alkotóelemei – még egy fekete-fehér vagy egy monokróm munkában is. : )

A Designakadémia kreatív grafikai kurzusain is megismerkedünk a színekkel, színelméletekkel.

Ha esetleg még nem lenne ismerős, akkor most megnézzük a két alapvető színmódot, hiszen a legtöbb munka ebben készül, illetve ezekben a színmódokban van rájuk szükség:

rgb-cmyk

RGB színmód

Az RGB a webes használatra, digitális eszközökre szánt anyagok színmódja, 16 millió színt képes megjeleníteni. Az RGB színrendszerben a színek a három alapszín – a vörös (red), a zöld (green) és a kék (blue) – összeadásával állíthatók elő, ezért is nevezik additív, tehát összeadó színkeverésnek. Egy szín tehát X egységnyi vörös, X egységnyi zöldből és Z egységnyi kék színből áll.

Például egy sötétlila szín 126 egység vörösből, 27 egység zöldből és 92 egység kékből áll.

rgb-hexakod

RGB színmódban egy kettős kereszttel ellátott hat számjegyű hexadecimális számsor is jelöli az adott színt, azaz az RGB értékeket megadhatjuk hexadecimális formában is. Két-két jegy jelöli a vörös, a zöld és a kék színcsatornákat. Így pl. #ff0000 felel meg a vörösnek, #00ff00 felel meg a zöldnek és #0000ff a kéknek. Minden más szín ezek keverékeként áll elő.

Az előbbi példából kiindulva – ennek a sötétlila színnek a hexakódja: #7e1b5c

rgb-hexakod

CMYK színmód

Mivel a nyomtatók képtelenek az RGB tartományt tökéletesen kinyomtatni, ezért volt szükség egy másik, kisebb színskálára, mely a nyomtatott anyagok színmodellje. Ez a CMYK paletta, melyben a felületre festett alapszínek visszavert fénye adja a színt. Alapszínei a cián (cyan), a magenta (magenta), a sárga (yellow), valamint a fekete (key) mint kulcsszín. A nyomtatás során ezek a színek egymás után kerülnek a papírra, és így adják ki végül a grafika színeit.

A színek százalékos értékekből állnak össze, pl. egy mustársárga szín: 15% ciánkék, 31% magenta, 96% sárga, 3% fekete.

cmyk-szazalek

Előfordulhat, hogy az adott munkát el kell készítenünk CMYK színmódban, mert nyomtatásra szánjuk, ugyanakkor webes felületeken is alkalmazzuk, tehát jó, ha RGB színmódban is elkészül. Sőt ha biztosra akarunk menni, hogy a nyomtatott anyagainkon mindig ugyanaz a szín szerepeljen (pontosan az, amit a megrendelő kér – akár a világ másik végéről), akkor a Pantone színskálát érdemes alapul venni. És ha továbbmegyünk: az is előfordulhat, hogy a megrendelő még RAL színmódban is kéri az adott munkát.


Nézzük is meg, hogy mit takar az utóbbi két színrendszer!

Pantone

A Pantone festékrendszert az 1960-as években dolgozták ki az USA-ban (New Jersey). Ma elsősorban a grafikai- és nyomdaipari festékek piacvezetőjeként ismert, de előállít festékrendszereket pl. a divat és textilipar számára is. A Pantone rendszer direkt színekből áll, 13 alappigmentet, plusz fehéret és feketét tartalmaz, továbbá vannak metál és fluoreszkáló festékeik is.


Ez a videó remekül bemutatja a „Pantone-koncepciót”

Kifejezetten grafikai munkák Pantone színeihez videó


A Pantone számokkal jelöli a színeit, pl. egy élénk kék szín értéke: Pantone 288, ugyanennek a színnek pl. a CMYK értékei: 100-92-21-11 (100% ciánkék, 92% magenta, 21% sárga, 11% fekete).

A Pantone direkt szín betűjele jelzi, hogy mázolt (C), nem mázolt (U) vagy matt (M) az adott szín.

Erre a színszámra a Pantone színkeresőjében is rákereshetünk:

Láthatjuk, hogy sokféle kék árnyalat tartozik a 288-as számhoz:

RAL

A RAL festék- és színkeverési rendszert az 1920-as években dolgozták ki Németországban. A RAL Classic listája 210 (matt) festékszínt tartalmaz, melyet 4 számjeggyel jelöl és névvel is azonosít. Az első számjegy a színezetre utal: 1 (sárga), 2 (narancs), 3 (vörös), 4 (bíbor), 5 (kék), 6 (zöld), 7 (szürke), 8 (barna), 9 (fehér/fekete).

A RAL olyan szakmák elsődleges színpalettája, mint pl. építészet, design, reklámipar. (A RAL Design színpaletta számukra már 1625 színárnyalatot tartalmaz. Ez utóbbinál nincs név, viszont 7 számjeggyel van azonosítva, mely a színezet-világosság-telítettség színérzetet jelzi.) Vannak metál- és vízbázisú festékek is (RAL Effect).

RAL 7044 Silk grey

Ezek között a színrendszerek között van „átjárás”, tehát az egyes színértékeket át tudjuk váltani egyik-másik színmódba. RGB és CMYK színmód közötti átváltáshoz elég megnyitnunk például a Photoshop programot, és a Pipetta eszköz ablakában egyszerre láthatjuk az adott szín CMYK színmódbeli százalékos értékeit, valamint az ennek megfelelő RGB színmódbeli értékeit és a hexakóddal is jelölt értékét.

A Photoshop Színkönyvtárában a Pantone színeket is megtaláljuk, így ha biztosra akarunk menni, akkor rögtön ezekkel kezdünk el dolgozni.

RAL színeket már nem találunk a Photoshopban. Ha ilyen színre lenne szükségünk, illetve a meglévő színt kellene ilyen színmódba is átváltani, akkor már ún. konverziós táblázatra lesz szükségünk, de ma már több online színkonvertáló is a rendelkezésünkre áll.

Színkonverziós táblázatok:

Színkonvertáló:

Ha tudjuk a szín hexakódját, akkor ezt begépeljük, és a konverter megadja nekünk többek között a CMYK színmódbeli megfelelőjét, valamint a RAL értékét is.

Ha tehát már tudunk egyetlen színadatot (pl. a szín hexakódját), akkor abból kiindulva át tudjuk váltani a különböző színmódokba is.

Ha biztosra szeretnénk menni, akkor alapból Pantone színt választunk, hiszen ez a standard az egész világon. Ebben az esetben ennek kell megkeresnünk a CMYK színmódbeli, közel azonos megfelelőjét (ha ez meg van, akkor már az RGB színmódbeli értékeit is megtudjuk).

Ha van Photoshop programunk, akkor ehhez annak Színkönyvtárát használhatjuk:

kiválasztjuk a Pantone színt (kifejezetten nyomtatásra szánt színcsoportban – +CMYK coated és hasonlók – is keresgélhetünk), és ennek rögtön láthatjuk is a CMYK színmódbeli értékeit:

pantone-szinkonyvtar-1

illetve azzal kapcsolatban is kapunk információt, hogy kívül esik-e a nyomtatható színtartomány, ebben az esetben nem is kapjuk meg a CMYK színmódbeli értékeit, mint pl. ennél a zöldes színnél:

RGB, CMYK, Pantone, RAL

Most már nem kell megijedni tőlük! : )

4 hozzászólás a témában - “Így váltsd át a színkódokat! – RGB, CMYK, Pantone, RAL”

  1. Kedves Erika!

   Köszönjük szépen! 🙂
   Nos, be kell vallanunk, hogy Gimp programmal nem dolgozunk, így ennyire mélyrehatóan nem ismerjük a programot, de RGB színmódban dolgozik. Érdemes esetleg körülnézni (pl. Color Picker; Palette Editor; Palettes; Colormap), hogy milyen lehetőségeket kínál, illetve útmutatókban, fórumokon böngészni ezzel kapcsolatban.

   Üdv,
   Bianka – oktató

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

A felhasználói élmény fokozásra ún. cookie-kat használunk. Reméljük, nem gond számodra, ha mégis, kattints a további infó gombra.
OK, üzenet bezárása